Kesälomareissu part 2: Skibotn

Skibotn

Skibotn

Skibotn

Skibotn eli Yykeänperä sijaitsee Norjassa, noin 50 kilometriä Kilpisjärvestä pohjoiseen. Tuo vajaan 500 asukkaan kylä on täydellinen hengähdyspaikka: ympärillä kohoaa 1,5 kilometrin korkuisia lumihuippuisia vuoria ja Jäämeren lahti puhaltelee raikasta merituulta. Joku voi nauttia paahtavasta 30 asteen lämmöstä, mutta Skibotn on mun käsitys paratiisista.

Ajeltiin siis kesälomareissulla lauantain aikana Kuhmosta Skibotniin. Perseet puutuneina karautimme Audin Skibotn Campingin pihaan ja varasimme telttapaikan yöksi. Hivautimme teltan pystyyn, kävelimme meren rannalla ja taivastelimme maisemia. Pääsimme jopa leirintäalueen sympaattiseen saunaan ja paistoimme saunan tulipesässä iltapalamakkarat. Oli jotenkin ihan epätodellinen olo istua saunan jälkeen kuksa täynnä punaviiniä siellä rannalla ja katsella noita maisemia. Mun äiti sanoi kesällä samaisilla suunnilla käytyään ”siis miten voi unohtaa kuinka käsittämättömiä nuo maisemat ovat kun menee Norjan puolelle”. Niin, onhan ne. Kuvat kertokoon tässä enemmän kuin sanat. Tietenkin sillä varauksella, että kuviin ei saa tallennettua sitä tunnetta mikä tuntuu ytimissä asti.

Skibotn

Skibotn

Olimme Skibotnissa kaksi yötä ja molempina kertoina yövyimme teltassa. Ekan yön jälkeen itse ainakin totesin, että korvatulpat on enemmän kuin tarpeen. Paikalliset lokit nimittäin rääkyivät koko yön aivan teltan vieressä. Ja olipa mukava muuten herätä huonosti nukutun yön jälkeen Haltia jännittäen siihen kun lokin paska lätsähtää teltan päälle. Siis se roiskaus oli ihan uskomattoman kova! (sori Janne, me kyllä pestiin teidän teltta!) Sain myös kokea ensimmäisen kerran elämässäni vuorovesi-ilmiön. Ihmeteltiin ekana iltana kun uimaan mennessä jouduttiin kahlaamaan hirveän pitkä matka, että vesi ylsi edes polviin asti. No syy selvisi myöhemmin illalla kun tajuttiin, että oltiin menty just matalimmasta kohdasta uimaan. Laskuveden aikaan tuo läntti oli nimittäin ihan käveltävissä pitkälle merelle päin.

Skibotn kyllä lumosi mut ihan täysin. Sanoinkin jo miehelleni, että voisin ens kesänä lähteä ihan vaan tuonne pohjoiseen olemaan ja köpöttelemään. Pari päivää voisin viettää Kilpisjärvellä, että ehtisi kiivetä Saanalle ja sit vaan mennä viikoksi Skibotniin. Joku saattaa miettiä, että mitä hemmettiä ihminen tuolla sitten tekee. Vastaus on hyvin yksinkertainen: ei yhtään mitään. Ja sekös vasta on ihanaa.

Skibotn

Skibotn

Skibotn

Kesälomareissu part 1 löydät täältä.1 thought on “Kesälomareissu part 2: Skibotn”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *