Maukas ja rapea kauraleipä

Kauraleivän taikinaKauraleipä reseptiTän kauraleivän reseptin olen alunperin julkaissut Stoori-blogiportaalissa, mutta halusin sen tuoda myös tänne kun Stoorista nuo artikkelit ovat kadonneet bittiavaruuteen sieltä poistettujen tunnusten myötä. Tämä maukas ja rapea kauraleipä vaatii onnistuakseen huolellisen vaivauksen ja kärsivällisen kohotuksen. Leipä on muuten helppo tehdä, kunhan käsistä löytyy tarpeeksi voimaa vaivaamiseen. Voit myös antaa yleiskoneen hoitaa moisen homman. Leivän kohotessa voit hoitaa hyvin muita askareita.

Itse tykkään käyttää kuivahiivaa, koska sitä on jatkuvasti kaapissa ja se säilyy huomattavasti kauemmin kuin tuorehiiva. Yleensä teen leipää tai pullaa niin hetken mielijohteesta, ettei siinä ehdi mitään tuorehiivoja hakea! Voit ilman muuta käyttää myös tuorehiivaa tämän leivän leipomiseen, lisää se tällöin suoraan kädenlämpöiseen nesteeseen (eli hieman haaleampaan kuin kuivahiiva).

Kauraleipä

3 dl vettä
0,5 rkl hyvää suolaa
0,5 rkl hunajaa
1 rkl öljyä (rypsi, rapsi tai oliivi)
1/2 pussia kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
3 dl kaurajauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Lisää suola, hunaja ja öljy hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää nesteeseen. Lisää sitten kaurahiutaleet, kaurajauhot ja pari desiä vehnäjauhoja. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina pöydälle loppujen jauhojen kanssa ja vaivaa voimakkaasti reilu 5 minuuttia, kunnes taikina muuttuu kimmoisaksi eikä tartu enää käsiin. Jos sinulla on yleiskone, lisää vehnäjauhot kerralla ja anna koneen vaivata taikinaa noin 5 minuuttia tai kunnes taikina irtoaa kepeästi kulhon reunoilta.

Siirrä taikina leipävuokaan, kostuta pinta vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Voit vähän painella hiutaleita, jotta ne tarttuvat paremmin kiinni. Kohota leipää 1,5 tuntia. Nosta vuoka ritilän päälle uuniin ja paista leipää keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kokeile leivän kypsyyttä napauttamalla sitä pohjaan: Jos ääni on kumea, leipä on valmis. Jos äänessä ei ole yhtään kaikua, paista vielä hetki. Jos leivän pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla tai leivinpaperilla. Nosta valmis leipä vuuasta ja anna hieman jäähtyä.

Kauraleivän taikina

Maukas ja rapea kauraleipäMaukas ja rapea kauraleipäParhaimmillaanhan leipä on tuoreena, vielä hieman lämpimänä, mutta tätä leipää voi parin päivän jälkeen vielä paahtaakin.

Vinkkejä onnistuneeseen leipään:

  • Kohota leipää vedottomassa paikassa. Eli tuuletin pienemmälle ja kylmällä säällä ikkunat ja ovet kiinni.

  • Vaivaa leipää tarpeeksi kauan, jotta saat siihen tarpeeksi sitkoa. Eri ainesten suhteita voi kyllä muutella, mutta leipä vaatii noin 1/3 vehnäjauhoja sitkon syntymiseksi. Tiedät, että olet vaivannut leipää tarpeeksi, kun se jättää jälkeensä puhtaan kulhon ilman taikinaa.

  • Maltti on valttia: Kohota leipää tarpeeksi kauan. Liian vähän aikaa kohonnut leipä repeilee alaosasta.

  • Lisäksi: Jos sinulla ei ole kaurajauhoja, saat tehtyä niitä näppärästi myös itse. Laita vain kaurahiutaleita tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi.

Ei muuta kuin vaivaamaan ja nauttimaan tuoreen leivän tuoksuisesta kodista!Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *