Perinneleivontaa Pielavedeltä: Karjalanpiirakat Sissojen tapaan

karjalanpiirakat sissojen tapaan

Tämä resepti on minulle todella tärkeä. Olen oppinut karjalanpiirakoiden tekemisen anopiltani, jonka kanssa kyllä tehdään vähintäänkin jouluksi yhdessä nämä herkulliset karjalanpiirakat. Siinä samalla rupatellaan mukavia ja piirakat syntyvät kuin itsestään! Karjalanpiirakoiden reseptejä on varmasti yhtä paljon kuin on tekijöitäkin. Toiset laittavat vehnäjauhoja ja ruisjauhoja saman verran, toisille ruisjauhoja pitää ehdottomasti olla enemmän. Näissä piirakoissa ruisjauhoja on selvästi enemmän ja vehnäjauhoja on lisätty vain antamaan hieman sitkoa. Ohjeeseen olen lisännyt melko tarkat vaihekuvat, sillä esimerkiksi termi ”ajelu” ei kertonut minulle yhtään mitään kun sen ensi kerran kuulin.

Karjalanpiirakat paistetaan nopeasti korkeassa lämpötilassa aivan uunin ylätasolla. Jos palohälytin on sijoitettu yhtä surkeasti kuin meillä, alkaa se takuuvarmasti jossain vaiheessa huutamaan. Kannattaa siis varata joku lehti jo käden ulottuville, että sitä voi sitten heilutella kun hälytin alkaa laulaa serenadiaan. Toinen vaihtoehto on toki ottaa hälytin katosta paiston ajaksi, mutta se täytyy sitten ehdottomasti muistaa laittaa takaisin paikalleen! Muutenkin kuumien peltien kanssa tulee olla varovainen, ettei polta itseään tai kaveria työn tohinassa. 😀 Piirakoiden paistoaika riippuu hyvin paljon uunista ja toki omasta mausta. Itse tykkään siitä, että piirakoissa on rapsakat reunat. Parhaitahan piirakoista tulee puu-uunissa, jos sellainen jonkun kotoa sattuisi vaikka löytymään. 🙂

Sisson suvun karjalanpiirakat 25 kpl

Riisipuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 ltr kevyt- tai täysmaitoa
1 rkl voita
suolaa

Piirakkataikina

3 dl ruisjauhoa
1 dl vehnäjauhoa
2 dl kylmää vettä
0,5 tl suolaa

Lisäksi

Ainakin 2 dl ruisjauhoa ajeluun
100 g voita

Munavoi

50 g huoneenlämpöistä voita
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
0,5 tl suolaa

Puuron voit valmistaa jo edellisenä päivänä. Kiehauta kattilassa vesi. Lisää veteen voi ja riisi. Keitä riisiä kunnes vesi on haihtunut (tähän ei mene montaa minuuttia). Lisää maito. Hauduta puuro kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoittaen valmiiksi. Tässä menee noin tunti. Mausta valmis puuro suolalla.

Uuni kannattaa laittaa ajoissa lämpenemään (vähintään 250 asteeseen). Pelti kannattaa laittaa uunin kanssa lämpenemään. Mittaa kulhoon vesi ja suola. Lisää vehnäjauho ja puolet ruisjauhosta. Voit sekoittaa taikinan piirakkapulikan avulla. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Lisää ruisjauhoja sen verran kuin on tarve, eli kunnes taikina on pehmeän kimmoisaa ja helposti työstettävää. Älä tee taikinasta liian kovaa.

karjalanpiirakkataikinaOta taikina pöydälle. Pyöritä taikinasta noin 3 cm:n paksuinen pötkylä. Leikkaa pötkylästä noin pingispallon kokoisia palleroita. Pyöritä pallerot tasaisiksi ja litistä kustakin pallerosta kiekko. Laita kiekkojen väliin reilusti ruisjauhoja ja tee viiden kiekon kekoja. Näin voit helposti laskea, kuinka monta piirakkaa saat tehtyä.

karjalanpiirakkataikinakarjalanpiirakkataikinakarjalanpiirakatSeuraavana on vuorossa pohjien ajelu. Kiekon alle ja ympärille laitetaan reilusti ruisjauhoja ja sitten vain aletaan pyörittämään pulikkaa niin, että pohjasta saadaan ovaalin muotoinen. Pohja saa olla hyvin ohut, lähes läpikuultava. Tästä syystä jauhoja kannattaa olla reilusti, jotta pohja on helppo siirtää esimerkiksi leivinpaperin päälle odottamaan täyttämistä. Ajelua jatketaan kunnes kaikki pohjat ovat valmiita. Tämän takia toinen käsipari helpottaa hommaa huomattavasti: Kun yksi ajelee pohjia, voi toinen alkaa jo täyttämään ja rypyttämään piirakoita.

karjalanpiirakan ajelukarjalanpiirakka ajeluSeuraavaksi täytetään pohjat. Tässä oikeastaan vain kokeilemalla selviää, minkä verran puuroa kannattaa laittaa. Itse laitan noin ruokalusikallisen, mutta sekin riippuu hyvin paljon pohjan koosta. Puuroa levitetään pohjalle tasainen kerros.

karjalanpiirakkaSitten se ehkä eniten mielipiteitä jakava osio: rypyttäminen. Yksi nipistää, toinen tökkii ja kolmas työntelee. Olen ehkä itse työntelijä. Eli pohjan yläreunat taitetaan täytteen päälle niin, että yläreunaan muodostuu kolmio. Sitten täytteen päällä olevia reunoja aletaan rypyttämään etu- tai keskisormilla niin, että reunaan muodostuu piirakalle ominainen kuvio. Itse käytän keskisormia. Ylä- ja alareuna taitetaan vielä niin, että uunissa noista tulee ihanan rapeita! Ja kappas, kuin taikaiskusta piirakka on valmis! Vaikka itse sanonkin, niin tulihan tuosta mallikappaleesta aika esimerkillinen. 😉

karjalanpiirakan rypytyskarjalanpiirakan rypytyskarjalanpiirakkaKarjalanpiirakat paistetaan sitten uunin ylätasolla niin, että piirakka ottaa hieman väriä ja reunat alkavat hieman ruskistua. Jos piirakat kypsyvät epätasaisesti, pelti kannattaa kääntää paiston aikana. Paistamisen jälkeen piirakat voidellaan sulalla voilla. Tässä vaiheessa on vähintäänkin suotavaa, että lopputulosta maistellaan!

Piirakat maistuvat uskomattoman hyvälle uunituoreena, juuri voideltuna, mutta kyllähän karjalanpiirakka nyt munavoin kaverikseen ansaitsee! Eli keitä munat koviksi (kiehuvaan veteen lisättynä 12 minuuttia) ja murustele pehmeän voin joukkoon. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

karjalanpiirakatkarjalanpiirakka

Käytännön vinkkejä piirakoiden leipomiseen:

  • Mitä ohuempi ja sirompi pulikka, sen parempi.
  • Maista sekä taikinaa että puuroa, jotta suolaa on varmasti riittävä määrä.
  • Jos riisipuuro tuntuu vaikealta levittää, lisää siihen maitoa. Maito kannattaa kuitenkin kiehauttaa ennen puuroon lisäämistä, jotta puuro ei sitten uunissa ala kiehumaan ja kuplimaan.
  • Jos teet ison satsin piirakoita, pohjat kannattaa ajelun jälkeen peitellä esimerkiksi pyyhkeellä. Näin ne eivät pääse kuivahtamaan.
  • Karjalanpiirakat kannattaa ehdottomasti paistaa pellillä ilman leivinpaperia. Paperi alkaa vain käryämään kuumassa uunissa.
  • Piirakat voi pakastaa myös raakana, eli aseta piirakat leikkuulaudalle tai muulle tasaiselle alustalle ja pakasta erillään. Kun piirakat ovat jäätyneet, voit pussittaa ne.

Sitten vain perhe tai kaveriporukka kokoon ja rohkeasti kokeilemaan! Jos mieltä jäi jokin askarruttamaan, niin kysy ihmeessä! Pähkäillään sitten yhdessä, että miten ne karjalan mummut nyt sitten oikeasti tämän homman tekivät.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *